sukitea.com

A középpárlatot külön tartályba gyűjtsük! A középpárlat az alszesz 30-35%-a 50-75 tf% alkohol tartalmú. Utópárlatra akkor váltsunk át, mikor megjelenik a jellegzetes főtt fazéküst-íz. Az utópárlat többnyire savanyú szagú és némileg a moslékra emlékeztet. A lefolyó párlat 45-50 tf% fokos. A lepárlást ekkor fejezzük be. Az utópárlat az alszesz térfogatának 25% -a szeszfoka 15-25 tf% lehet! Ha igazán finom gyümölcspálinkát akar, ne sajnálja az utópárlatot megsemmisíteni! Az utópárlat fogyasztásra nem alkalmas! Újrahasznosítása nem gazdaságos és rontja a pálinka minőségét! A középpárlat ( a PÁLINKÁNK! ) magas alkoholtartalma ( akár 80 tf%! ) miatt egészségre ártalmas lehet! Ezért azt minden esetben desztillált vízzel hígítsuk fel 45-55 tf% fokra! Gyakorlati példa: 10 liter alszesz finomítása esetén: Réz eleje: 0, 3- 0, 5% 0, 5dl:ízlelés nélkül kiönteni! Előpárlat: 0, 5-1, 5%, 5db 0, 5dl -es poharat megszámozunk és ezekbe fogjuk fel az előpárlatot. Az 5-ig pohártól kezdjük ízlelni, amelyiknek az illata, zamata kellemes, az mehet a középpárlathoz, ami nem megfelelő az meg kell semmisíteni!

A gyümölcs lelke – pálinkafőzés otthon | Életmód 50

Ízlés kérdése is az utópárlat, hogy azt igyekszel abszolút kihagyni a végeredményből vagy ha valamennyit beleengedsz, akkor mennyit. Ez az otthonfőzőre igaz csupán, azaz az ízlésedre. Nehéz megmondani, nem is lehet, ahogy az első válaszoló jól írja akár 55-50 alk. foknál is megjelenhet már egy hibátlan cefre esetén, egy hibás, pl. ecetesedésnek indult cefrénél már akár 60 alk. foknál is megjelenhet, nem hogy a nehéz ízek, a kellemetlen szag, hanem akár már a savanyú íz is. Azt tudom javasolni, hogy (egyrészt használj eprüvettát, de azt nyilván használsz, ha ezt a kérdést feltetted), másrészt baromira figyelj a környezeti hőmérsékletre, mert az nagyban változtatja az eprüvettában mért valós alkoholfokot! Az így kiszámított valós 60 alk. foktól kezdve sűrűn végy el a lefolyó párlatból egy pohárba és azt szagold, ha kell kóstold is, (szerintem kell), nem kell lezuttyintani, épp elég "belenyalni". Amikor először érzel olyan ízt, illatot, amit nem szeretsz, amit nem szeretnél a pálinkádban tudni, akkor hagyd abba a középpárlat elvételét.

A gömb forma ilyenkor biztosítja a cefre folyamatos mozgását, ami nehezíti a leégést. Ezen kívül vásárolhatunk a készülékhez lekozmálást gátló szűrő rácsokat, amelyek az üst aljába helyezve távol tartják a cefre szilárd alkotóelemeit az üst aljától. De a legbiztosabb védekezés a lekozmálás ellen, ha a cefrét lassan, fokozatosan melegítjük. Ki kell tapasztalnunk, hogy milyen teljesítményű fűtést használhatunk, hogy a lepárlás ne tartson túl sokáig, és a cefre se égjen le. Erre nincsenek kőbe vésett szabályok, kísérletezgetni kell, de tartsuk észben a lepárlás egyik alapszabályát: ez nem a türelmetlen emberek sportja. A jó minőségű párlatok előálítására rá kell szánnunk a megfelelő időt. A második lepárlás Az első lepárlás eredményeként nyert alszesz még nem fogyasztható, rengeteg oda nem illő anyagot tartalmaz. A második lepárlással választjuk szét a hasznos és a haszontalan, vagy épp káros anyagokat. Az első feladatunk az egészségre káros anyagokat is tartalmazó előpárlat elvétele. Amikor az alszeszt melegíteni kezdjük, először az előpárlati összetevők párolognak el, majd a hűtőben lecsapódva csepegni kezdenek a hűtő kimeneti csonkján.

Az ízlelést öblös pohárból, langyos vízzel hígítva végezzük! Lepárláskor előforduló hibák Hiba jellemzője, oka, megszüntetése: 1/ Előpárlatos pálinka: szúrós illat, csípős íz. Oka: kevés előpárlat lett elvéve. feladat: újra finomítás 2/ Utópárlatos pálinka: savanyú, fazék-íz. Oka: kevés utópárlat lett elkülönítve! feladat: újra finomítás 3/ Vajsavas szag, jellegzetes vajsav íz, illat: Oka: erjedési hiba. Feladat: újra finomítás. 4/ Kozmás, égett íz, illat: Oka: a cefre leégése. Feladat: aktív szén használata: A szenet adjuk hozzá a pálinkához, rövid idő után szűrjük le! (vagy újra finomítani az egész párlatot) Az Önnek ideális pálinka nyeréséhez a fent leírtakon kívül a folyamat többszöri gyakorlása és a kialakult tapasztalat is szükséges. Ennek megszerzése az Ön feladata. Legyen türelmes, gyű jtse tapasztalatait, s meglátja, büszke lehet finom házi gyümölcspálinkájára!

Pálinkafőzés: Minden az elő és utópárlatok szétválasztásáról » ModernGazda

És mindez annyira igaznak tetszik, hogy sokan el is hiszik. De ha megpróbálják, kiderül, például, hogy egy 10% alkoholt tartalmazó cefre, csak 93 o C fok körül kezd forrni! Mi az oka ennek? A rövid válasz az, hogy az alkohol és víz kémiailag kötődik egymáshoz, és emiatt megváltoznak a keverék tulajdonságai és nem lehet kiszámítani egyszerűen a kezdeti paraméterekből. Gyakorlatban, a laborokban mérésekkel felépítették az alkohol és víz úgynevezett fázisdiagramját (alábbi rajz). Ehhez megmérték különböző koncentrációjú alkohol-víz keverékek forráspontját (kék vonal a sémán). Más mérési sorozatban megmérték az ilyen keverékek feletti gőz alkoholtartalmát (barna vonal). A grafikon két szélén a tiszta anyagok (100% víz és 100% alkohol) forráspontjai láthatóak. Röviden ennyit elég is tudni róla. Most nézzük, mit mond ez a grafikon a pálinkafőző mesternek. A pálinkafőzés, mondjuk egy 25%-os alszeszből indul. Ez az alszesz 87 o C-fokon fog forrni (A-pont), a párlat alkohol tartalma (B-pont) 70% körüli lesz.

  • Nyíregyháza oázis kertészet korányi frigyes utca
  • Lg smart tv használati útmutató 1
  • Harry potter és a bölcsek köve videa 720p
  • A lepárlás művészete | Pálinkafőzés mesterfokon, pálinkafőző és lepárló berendezések, pálinkafőző kiegészítők | hazaipalinka.hu
  • Autós túra kutyáddal: így lehet zökkenőmentes az órákon át tartó utazás - Az Én Kutyám
  • Bitto duo ki volt itt